Lafies Business


hey Lafies ... if you've never lost your mind then you've never been to Batik's Cafe.

If you cannot be positive then you should join Energy Academy.

I don't have time to worry about who doesn't like me, I'm too busy loving myself from
Sentuhan Derina.

You can never be overdressed, let's try The Bliss....

I love designer shoes, lipsticks, travelling and Mahdi's Cordial !



Tuesday, December 31, 2013

Dari Dapur Lafies - Gulai Daging Salai & Tempoyak Pucuk Kayu

Gulai Daging Salai (Anis)

2 kg  daging salai (timbang lepas salai - hiris nipis2)
        cili api (diblender/tumbuk)
        kunyit serbuk/kunyit hidup
3 bj   buah bacang/belimbing buluh
2 kg  santan 
3 btg serai  di tumbuk hujungnya
        garam

  • Daging direbus dengan air hingga lembut
  • Masukan santan, kunyit, cili api dan serai
  • Bila menggelegak sikit, masukkan bacang
  • Kacau sentiasa dgn api biar perlahan
  • Akhir sekali masukan garam secukup rasa

 Gulai Tempoyak Pucuk Kayu (Anis)

3 ikat      daun pucuk ubi 
5 helai    daun kunyit 
              daun pucuk kaduk (optional)
              pucuk labu (optional)
3 btg       serai (diblender)
5 papan   petai  belah 2
              sikit ikan bilis
              cili api
              serbuk kunyit
5 sudu    tempoyak   
2 kg       santan 
             garam
             gula

  • pucuk ubi, daun kunyit, kaduk, pucuk labu dihiris halus2 mcm buat bunga rampai. 
  • masukkan garam sikit dlm hirisan daun pucuk ubi & perah biar keluar warna hijaunya/pahitnya   
  • masakkan santan, ikan bilis, serai, serbuk kunyit, tempoyak dan cili api sampai pekat. 
  • bila kuah dah pekat, masukkan daun-daun dalam kuah santan
  • kacau & masukkan gula dan garam.

1 comment:

  1. Anis sedapnyaaaaaa..... aku suka sesangat pucuk tempoyak ni....

    ReplyDelete