Kuzi ayam (Wawa)
1
ekor ayam - potong saiz kecil/sederhana
½ botol
sos tomato Del Monte
1 tin susu cair
1 tin susu cair
3
cawan air (atau lebih kalau nak kuah lebih)
Garam
& gula secukup rasa
Bahan
potong kiub/goreng
Hempedal
ayam,
Hati
ayam (rebus dulu), kalau
suka
5
biji ubi kentang - potong kiub sederhana
2
biji bawang besar - kiub
15
biji bawang merah – goreng & tumbuk halus
½
cawan kismis
½ cawan badam
½ cawan badam
Bahan
tumis
1
cawan Minyak sapi + Sedikit minyak masak
3 camca besar rempah kuzi
9 biji
bawang merah #
5 biji bawang putih #
5 biji bawang putih #
½ inci halia #
Sedikit
safron
(tumbuk bahan bertanda #)
Bahan untuk perap ayam :
5 biji bawang merah*
Bahan untuk perap ayam :
5 biji bawang merah*
2
biji bawang putih*
1/4 inci halia*
Sedikit Safron*
2 camca besar cuka (optional)
Sedikit garam
Cara:
1/4 inci halia*
Sedikit Safron*
2 camca besar cuka (optional)
Sedikit garam
Cara:
- Tumbuk bahan perapan ayam yang bertanda* dan perap ayam bersama bahan tumbuk, cuka & sedikit garam selama 30 minit. Kemudian goreng ayam setengah masak. Toskan.
- Panaskan minyak sapi dan sedikit minyak masak, tumiskan bahan tumbuk, biar naik bau
- Masukan rempah kuzi yg dicampur biarkan rempah betul-betul masak naik minyak
- Masukan sos tomato, susu cair & air. Kacau sebati
- Masukan bahan goreng spt ayam, bawang besar, kentang kiub. Masukkan air tambahan jika perlu, garam serta gula secukupnya. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
- Akhir sekali masukan buah kismis & badam.
- Tutup api bila sudah secukup rasa. Angkat & hidangkan bersama nasi atau roti jala.
thanks wawa..boleh try ni..xpenah masak kuzi..
ReplyDeleteRempah kuzi kirim boleh wa kalau ko balik kelantan....sini mana ada weyh!
ReplyDelete